Je bent hier:

Rookmelders

Rookmelders

Feiten over brand

In Nederland sterven elk jaar meer dan 40 mensen door woningbranden. Meer dan 700 zijn ernstig gewond. Van alle branden vinden er 7000 in huis plaats. In België  zijn er elk jaar meer dan 120 doden door brand. 900 zijn ernstig gewonden en meer dan de helft van de jaarlijkse 25.000 branden vinden plaats in huis.

70 tot 80% van de brandslachtoffers valt nachts, tussen middernacht en 6 uur in de ochtend. U WORDT NIET WAKKER DOOR DE ROOK! De rook produceert gassen die al bij kleine concentraties uw reactievermogen (zowel fysiek als mentaal) en uw zintuiglijke waarnemingen (geur, smaak, etc) verminderen. In hoge concentraties is rook dodelijk.

U heeft slechts enkele minuten tijd om te ontkomen aan een woningbrand elke seconde telt dus. Rookmelders geven een tijdige brandwaarschuwing en juist omdat u daardoor meer tijd hebt om te reageren, zijn er minder dodelijke slachtoffers en is er minder schade. Met een werkende rookmelder heeft u vier keer meer kans om te overleven.

Koolmonoxidemelders

Feiten & Preventie

Koolmonoxide (CO) is de onzichtbare moordenaar, het is immers volledig geur-, kleur- en smaakloos. CO kan je doden voordat je het hebt opgemerkt. Zorg voor een vroegtijdige waarschuwing met een koolmonoxidemelder.